Yrkesskadde oljearbeidere organiserer seg
Skrevet av: ALFNorge, publisert 20.06.2006

Yrkesskadde oljearbeidere fra Ekofisk tilsluttes Arbeidsmiljøskaddes Landsforening (A.L.F), som er en del av Norges Handikapforbund. 

 Dette er folk som bokstavelig talt har drevet maskineriet i oljestaten Norge gjennom 30 år, og som har pådratt seg enorme helseskader uten å få aksept for dette. Nå får vi en sterk organisasjon i ryggen, og helt andre muligheter for å fremme vår sak, sier initiativtaker Jan Terje Biktjørn.

(I bildet fra venstre: Jan Erik Tandberg, 2.nestleder offshore, Sigmund Aven, leder offshore, Geir Werner, leder A.L.F Oslo, Oddvar Petersen, nestleder hovedstyret A.L.F og Jan Terje Biktjørn, 1.nestleder offshore)

<p><br />Leder i A.L.F, Lars Kristian Hille, mener oljearbeiderne tross meget store skader sliter med &aring; bli h&oslash;rt.&nbsp;</p><p>- Personlighetsforandringer, konsentrasjonsproblemer, d&aring;rlig hukommelse, balanseproblemer, kramper, synsforstyrrelser, hevelser og byller, hudreaksjoner og pustevansker er bare noen av skadene arbeidsmilj&oslash;et p&aring; Ekofisk-plattformene har p&aring;f&oslash;rt dem. Dette skyldes at de har v&aelig;rt eksponert for sterkt helseskadelige gasser, kjemikalier og oljeprodukter, ofte uten tilgang til skikkelig verneutstyr, og uten at n&oslash;dvendige forholdsregler er blitt tatt fra arbeidsgivers side. De har gjennom en &aring;rrekke slitt med &aring; f&aring; aksept for sine yrkesskader, og mange har derfor havnet b&aring;de i et &oslash;konomisk og psykisk uf&oslash;re, der ogs&aring; familiene deres er blitt sterkt skadelidende, sier Hille.</p><p>A.L.F har over lengre tid bist&aring;tt personer som har jobbet i Nordsj&oslash;en, og Hille understreker at flere opplever sin &oslash;konomiske og helsemessige situasjon som s&aring; vanskelig at de sliter med selvmordstanker. Han mener myndighetene m&aring; ta denne gruppen p&aring; alvor, og s&oslash;rge for at de f&aring;r den oppreisningen de fortjener. </p><p>De har valgt &aring; slutte seg til en interesseorganisasjon som har lang erfaring med p&aring;virkningsarbeid overfor myndighetene, samt r&aring;d- og veiledning overfor personer med yrkesrelaterte skader og deres p&aring;r&oslash;rende. P&aring; den m&aring;ten slipper de &aring; fortsette sin ensomme kamp mot trygdesystem og helsevesen, understreker Hille. </p><p>De dr&oslash;yt 100 oljearbeiderne som g&aring;r inn i Arbeidsmilj&oslash;skaddes Landsforening danner undergruppen A.L.F Oslo Offshore, og f&aring;r eget kontor hos Norges Handikapforbund i Oslo Galleri. De kan treffes p&aring; tlf 24 10 25 35.</p><p><br /><em><strong>Arbeidsmilj&oslash;skaddes Landsforenings hovedstyre &oslash;nsker oljearbeiderne fra Ekofisk hjertelig velkommen&nbsp;til A.L.F, og h&aring;per at flere andre grupperinger og enkeltpersoner med yrkesrelaterte sykdommer og skader tar kontakt.</strong></em></p><p><em><strong>Av erfaring vet vi at livet blir lettere for mange ved &aring; f&oslash;le samh&oslash;righet med andre som er i samme situasjon.</strong></em></p>
<< Gå tilbake